Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Στεγανογραφία - η τέχνη της παραπλάνησης

Κατά την Wikipedia ως στεγανογραφία ορίζεται η τέχνη της απόκρυψης ενός μηνύματος με τρόπο ώστε για την ύπαρξη του να γνωρίζει αποκλειστικά ο παραλήπτης του. Η διαφορά με την κρυπτογράφηση είναι ότι την ύπαρξη ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος μπορούν να γνωρίζουν και τρίτα πρόσωπα, χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του που προστατεύεται από κάποια τεχνική κρυπτογράφησης.

Ανά τους αιώνες και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αναπτύχθηκαν ποικίλες τεχνικές στεγανογραφίας. Ο ιστορικός Ηρόδοτος στο έργο του κάνει λόγο για δύο τέτοιες τεχνικές (πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες αναφορές σε τεχνικές στεγανογραφίας).

Στον κόσμο των ψηφιακών δεδομένων που ενδιαφέρει εμάς η στεγανογραφία βρίσκει εφαρμογή στην μεταμφίεση οποιουδήποτε αρχείου σε κάποιο άλλο αρχείο της ίδιας η άλλης μορφής (format). Για παράδειγμα μπορείτε να μεταμφιέσετε και να κρύψετε ένα αρχείο word "μέσα" σε ένα αρχείο εικόνας, ήχου ή και pdf.

Η μεταμφίεση γίνεται σε τρία βήματα με την βοήθεια ειδικού λογισμικου. Αρχικά επιλέγετε το αρχείο που επιθυμείτε να αποκρύψετε. Στην συνέχεια επιλέγετε το αρχείο camouflage. Τέλος εισάγετε έναν κωδικό προστασίας.

Ο παραλήπτης για να ανακτήσει το κρυμμένο αρχείο θα πρέπει να εγκαταστήσει το λογισμικο στεγανογραφίας που χρησιμοποιήσατε εσείς και να γνωρίζει και τον κωδικό προστασίας. Έτσι τυχόν αδιάκριτα μάτια (όσοι δεν γνωρίζουν τα δύο αυτά στοιχεία) το μόνο που θα μπορούν να δουν είναι το αρχείο camouflage.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι η στεγανογραφία σε σύγκριση με την κρυπτογράφηση προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας για τα ευαίσθητα αρχεία σας. Αν κάποιος τρίτος αποκτήσει πρόσβαση σε ένα αρχείο σας προστατευμένο με κωδικό, μπορεί με την χρήση των κατάλληλων εργαλείων (password cracker tools) να ανακαλύψει τον κωδικό προστασίας (πάντως εάν χρησιμοποιείτε περίπλοκους κωδικούς η διαδικασία του cracking μπορεί να απαιτεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί). Αν χρησιμοποιήσετε τεχνικές στεγανογραφίας το ίδιο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να μάθει για την ύπαρξη του αρχείου.

Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο. Ολοκληρώνουμε το άρθρο με κάποιες προτάσεις μας για σχετικό λογισμικό:
  1. Hide in Picture (Windows, δωρεάν - opensource): απόκρυψη των αρχείων σας σε αρχεία GIF ή BMP.
  2. MP3 Stego (Windows, δωρεάν - opensource): απόκρυψη αρχείων σε αρχεία MP3.
  3. Pict Encrypt (Mac, δωρεάν): απόκρυψη αρχείων σε αρχεία GIF, JPEG, TIFF, PNG και MacPICT.

Ξανά μαζί με νέο άρθρο την Τρίτη 14 Αυγούστου 2007.

Links:
  1. Μάθετε για την στεγανογραφία (άρθρο στην Wikipedia)
  2. Το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων του καλοκαιρίου

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek

Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Υπηρεσίες προσωρινών διευθύνσεων e-mail - οι φύλακες του e-mail σας!

Αν θέλετε να προστατέψετε αποτελεσματικά την διεύθυνση του email σας από τα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam mails) δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να την ανακοινώνετε στο διαδίκτυο (π.χ. σε forums, newsgroups, κατά την εγγραφή σας σε κάποια υπηρεσία κλπ).

Σας το λέμε αυτό καθώς οι ...σατανικοί spammers εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει λογισμικό αυτόματης ανίχνευσης και συλλογής διευθύνσεων email από σελίδες, newsgroups κλπ. Πρόκειται για τα λεγόμενα spambots (για όσους έχετε κάποια τεχνική κατεύθυνση, τα spambots είναι μία μορφή web crawler. Web crawlers χρησιμοποιούν και οι μηχανές αναζήτησης για την ανίχνευση νέων σελίδων ή ανανεωμένου περιεχομένου).

Ορισμένοι ίσως υποψιαστήκατε τώρα γιατί και πολλοί ιδιοκτήτες σελίδων/ blogs αναγράφουν το email επικοινωνίας τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο (π.χ. την διεύθυνση contact@mail.com ενδέχεται να την συναντήσετε ως contact [at] mail.com ή ως contact παπάκι mail.com). Αυτές οι εναλλακτικές μορφές αναγραφής χρησιμοποιούνται για να ξεγελαστούν τα spambots.

Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεται να ανακοινώσετε μία διεύθυνση email, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας ή όταν το email σας σας ζητείται κατά την εγγραφή σας σε κάποια υπηρεσία; Σε αυτές τις περιπτώσεις σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μία προσωρινή διεύθυνση e-mail.

Οι υπηρεσίες προσωρινών διευθύνσεων email (disposable email address services) προσφέρουν διευθύνσεις email με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Σκοπός τους είναι να προστατεψουν την κύρια διεύθυνση σας από το spam, όχι να την αντικαταστήσουν.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών αυτών είναι:
  1. Η χρήση τους είναι δωρεάν.
  2. Ανάλογα με την υπηρεσία, είτε αποκτάτε ένα προσωρινό inbox είτε τα μηνύματα προωθούνται αυτόματα σε όποια διεύθυνση e-mail δηλώσετε εσείς.
  3. Επίσης ανάλογα με την υπηρεσία, οι προσωρινές διευθύνσεις ή έχουν προκαθορισμένη διάρκεια ζωής ή καθορίζετε εσείς για πόσο διάστημα θα λειτουργούν (από λίγα λεπτά ως κάποιους μήνες).
  4. Μπορείτε μόνο να λαμβάνετε email, όχι να στέλνετε. Αν θέλετε να απαντήσετε σε κάποιο email τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία "κανονική" διεύθυνση σας.
  5. Συνήθως επιβάλλονται περιορισμοί στο είδος των e-mails που επιτρέπεται να δεχτείτε (περιορισμοί στο μέγεθος, αυτόματη αφαίρεση των attachments, των εικόνων κλπ).

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω σας παραπέμπουμε σε 4 τέτοιες υπηρεσίες. Από αυτές τις υπηρεσίες εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως το Spaml και το Spambox. Τέλος, οι χρήστες του webmail της Yahoo! σημειώστε ότι και το Yahoo!Mail προσφέρει προσωρινές διευθύνσεις (έτσι δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιήσετε κάποια τρίτη υπηρεσία).

4 Disposable email address services

  1. Spaml
  2. Spambox
  3. Mailinator
  4. Spamgourmet

Μαζί ξανά με νέα δημοσίευση την Παρασκευή 10 Αυγούστου.

Links: Το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων του καλοκαιριού

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.


Copyright © 2007 TechInGreek

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Live Webcams - Ματιές σε ολόκληρο τον κόσμο!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιρίου και η διάθεση μας μας ωθεί να ταξιδέψουμε. Που; Με την βοήθεια του Η/Υ μας σε ολόκληρο τον κόσμο!

Οι παρακάτω 5 σελίδες περιλαμβάνουν directories με web κάμερες από ολόκληρο τον κόσμο. Εξαιτίας της μείωσης του κόστους τόσο του εξοπλισμού όσο και των ευρυζωνικών συνδέσεων, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες webcams για διάφορους γενικούς και ειδικούς σκοπούς (π.χ. τουριστικούς, για λόγους ασφαλείας, για τον έλεγχο της κυκλοφορίας κλπ).

Οι περισσότερες είναι αλήθεια ότι παρουσιάζουν ανιαρές στατικές εικόνες. Για να ανακαλύψετε τις κάμερες που ξεχωρίζουν εξερευνήστε κυρίως το EarthCam, το πληρέστερο και καλύτερα οργανωμένο directory του είδους.

Webcam Directories
  1. EarthCam
  2. Opentopia
  3. WebcamSearch.com
  4. Webcam Plaza (με πολλές webcams από την Ελλάδα)
  5. WorldLIVE

Καλή περιήγηση!

Links: Το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων του καλοκαιρίου

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek