Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

Βλέπε να μαθαίνεις

Το 2005 ένα νέο τότε site, το γνωστό μας YouTube, προκάλεσε επανάσταση και γνώρισε τεράστια επιτυχία φιλοξενώντας απολύτως δωρεάν τα videos των επισκεπτών του. Σήμερα οι σελίδες σαν το YouTube αριθμούν εκατοντάδες, σε πολλες διαφορετικές γλώσσες. Ορισμένες από αυτές για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό αποφάσισαν να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

"Παιδιά" της παραπάνω τάσης για εξειδίκευση είναι και οι τρεις σελίδες που σας παρουσιάζουμε σήμερα, οι οποίες εξειδικεύονται στην φιλοξενία videos με πρακτικές συμβουλές κάθε είδους (από την μαγειρική και την κηπουρική μέχρι την τεχνολογία και τα ταξίδια).

Πρόκειται για τις 5min Life Videopedia, VideoJug και Expert Village

Και στις 3 σελίδες θα συναντήσουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως links για τα νεότερα και τα πιο δημοφιλή videos, ταξινόμηση βάσει κατηγοριών, αλλά και βάσει ετικετών (tags), θα βρούμε όμως και σημαντικές διαφορές στην φιλοσοφία τους.

Για παράδειγμα η 5min βασίζεται αποκλειστικά στο περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι επισκέπτες της. Στα δυνατά σημεία της περιλαμβάνονται η δυνατότητες εισαγωγής επεξηγηματικού κειμένου και κεφαλαίων (chapters) στα videos, ώστε όπως και στα DVDs όσοι τα παρακολουθούν να μεταβαίνουν άμεσα στο σημείο που τους ενδιαφέρει.

Αντίθετα, η Experts-Village επιδιώκει (και πετυχαίνει) άκρως επαγγελματικό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί να θέλετε να "ανεβάσετε" κάποιο video. Αφού εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας δηλώνοντας σε ποιούς τομείς είστε expert, θα πρέπει να σας επιλέξει κάποιος από τους σκηνοθέτες ή παραγωγούς που συνεργάζονται με την experts-village.com. Αν το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας είναι ικανοποιητικό, τα videos σας θα δημοσιευθούν έναντι αμοιβής.

Για την Videojug να πούμε μόνο ότι εφαρμόζει μία ενδιάμεση πολιτική (δηλαδή επιτρέπει τα uploads στους επισκέπτες της, αλλά μόνο σε μία ειδική ενότητα, ώστε να διακρίνονται από τις δικές της παραγωγές) και ότι φιλοξενεί πολλά και καλά video μαγειρικής (μεταξύ άλλων και για πολλά ελληνικά φαγητά)!

Εσείς μπορείτε να προσθέσετε και τις τρεις ιστοσελίδες στα αγαπημένα σας (Bookmarks) και να επωφεληθείτε από ότι καλό έχει να σας προσφέρει η καθεμία.

Links:






Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek

Δεν υπάρχουν σχόλια: