Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

VMWARE Player - Η εικονική πραγματικότητα των λειτουργικών συστημάτων

Τεχνολογίες Virtualization

Με απλά λόγια, οι τεχνολογίες virtualization σπάνε τον δεσμό μεταξύ λειτουργικού συστήματος και hardware. Έτσι, ένα οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (ο "host") μπορεί να φιλοξενεί πολλά ακόμα και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους εικονικά λειτουργικά συστήματα ("guests" ή "virtual machines"). Το λογισμικό virtualization ξεγελά τα εικονικά λειτουργικά συστήματα, ώστε να θεωρούν ότι η εγκατάσταση γίνεται σε πραγματικό υπολογιστή.

Με τα εικονικά λειτουργικά συστήματα μπορείτε να κάνετε ότι ακριβώς θα κάνατε εάν τα είχατε εγκαταστήσει με τον παραδοσιακό τρόπο. Για να είναι ικανοποιητική η απόδοση τους ο υπολογιστής σας θα πρέπει να διαθέτει αρκετή μνήμη και σχετικά ισχυρό επεξεργαστή. Πάντως ο χρήστης που δημιουργεί το εικονικό λειτουργικό σύστημα μπορεί να καθορίσει κάποιες παραμέτρους, όπως την υποτιθέμενη ποσότητα της μνήμης του, το μέγεθος του σκληρού του δίσκου κλπ

Οφέλη από τις Τεχνολογίες Virtualization

Τα οφέλη από τις τεχνολογίες virtualization είναι προφανή ιδίως για τις επιχειρήσεις, καθώς οι ανάγκες αγοράς πρόσθετου εξοπλισμού μειώνονται δραματικά, ενώ και η διαχείριση γίνεται ευκολότερη. Οφέλη υπάρχουν όμως και για τους οικιακούς χρήστες:
  1. αν για παράδειγμα χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μία εφαρμογή συμβατή με κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα, τώρα δεν είναι ανάγκη να το εγκαταστήσετε παράλληλα με το κύριο λειτουργικό σας σύστημα (dual boot),

  2. επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εικονικό σύστημα για να δοκιμάζετε την καλή λειτουργία εφαρμογών πριν τις εγκαταστήσετε στο κύριο σύστημα σας,


  3. τέλος, μπορείτε να δοκιμάζετε τις τελευταίες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων για να αποφασίσετε τελικά ποιο θα επιλέξετε.

VMWARE Player

Έπειτα από την απαραίτητη εισαγωγή περνάμε στο κυρίως θέμα: η κορυφαία εταιρεία στις τεχνολογίες virtualization, η VMWARE προσφέρει απολύτως δωρεάν τον VMWARE player. Ο VMWARE player είναι συμβατός με Windows και με Linux και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε virtual machines που έχουν δημιουργήσει προηγουμένως άλλοι χρήστες (λέγονται virtual appliances).

Αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να πειράξετε τις παραμέτρους τους (πόση μνήμη υποτίθεται ότι διαθέτει το εικονικό λειτουργικό σύστημα, το μέγεθος του δίσκου του κλπ). Επίσης δεν μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας virtual machine. Για να αποκτήσετε αυτές τις δυνατότητες θα πρέπει να αγοράσετε το (ακριβούτσικο) VMWARE Workastation.

Στα links θα βρείτε από που μπορείτε να κατεβάσετε πολλές virtual appliances. Αν δεν έχετε τις ειδικές γνώσεις κατεβάστε virtual appliances μόνο από την κατηγορία Operating Systems (οι υπόλοιπες απευθύνονται σε εξειδικευμένους χρήστες).

Όπως θα δείτε, δεν υπάρχουν εικονικές μηχανές με Windows ή MAC OSX. Αυτό συμβαίνει όχι για τεχνικούς λόγους αλλά γιατί η άδεια χρήσης αυτών των λειτουργικών συστημάτων δεν επιτρέπει την δωρεάν διανομή τους με αυτό τον τρόπο.

Links:
  1. VMWARE player
  2. Virtual Appliances
Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek

Δεν υπάρχουν σχόλια: