Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

Review του Ελληνικού Zinio (e-na.com)

Όντας επί χρόνια συνδρομητής σε ψηφιακές εκδόσεις περιοδικών (μέσω του Zinio.com) είδα με ενδιαφέρον μία αντίστοιχη ελληνική πρωτοβουλία της Planet Interactive SA, το e-na.com.

Τα οφέλη της αγοράς της ψηφιακής αντί της έντυπης έκδοσης ενός περιοδικού είναι πολλά και προφανή για τον καταναλωτή:
  1. σημαντικά μικρότερο κόστος, καθώς η εταιρεία έκδοσης του περιοδικού αποφεύγει σημαντικά κόστη (κόστος εκτύπωσης, κόστος διανομής, κόστος παραγωγής συνοδευτικού DVD),

  2. ευκολία στην διαχείριση (δεν χρειάζεστε πλέον μια μικρή αποθήκη για να φυλάξετε τα τεύχη που αγοράζατε τόσο χρόνια),

  3. ευκολία στην αναζήτηση πληροφορίας (ο αναγνώστης απλώς χρησιμοποιεί την αναζήτηση του viewer).


Μερικές παρατηρήσεις ειδικά για το e-na.com:
  1. Η Planet Interactive διανέμει μέσω της πλατφόρμας του e-na όχι μόνο περιοδικά αλλά και εφημερίδες, βιβλία και καταλόγους (μέχρι σήμερα πάντως οι διαθέσιμοι τίτλοι είναι περιορισμένοι). Ειδικά για τα e-books είναι ίσως η πρώτη σοβαρή απόπειρα στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα αγορά Ελληνικών e-books δεν υφίσταται.

  2. Η υπηρεσία προς το παρόν παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα, τα οποία μειώνουν την αξιοπιστία της. Συχνά η επιλογή του χρήστη από κάποια drop-down list ή το click σε κάποιο link επιστρέφουν server errors. Επιπλέον προσπάθησα να κατεβάσω τον viewer για να δοκιμάσω την υπηρεσία (κάποια τεύχη διατίθενται δωρεάν προς δοκιμή). Για το download του viewer απαιτείται δωρεάν εγγραφή και στην συνέχεια επιβεβαίωση της εγγραφής μέσω e-mail. Ακολούθησα την διαδικασία δύο φορές αλλά το e-mail επιβεβαίωσης δεν έφτασε ποτέ.

  3. Μένει να δούμε εάν εξαιτίας του e-na.com θα εμφανιστεί η πειρατεία και στα ελληνικά περιοδικά (όπως ακριβώς συνέβη και με τους τίτλους που διαθέτει το Zinio). Υποτίθεται ότι υπάρχει προστασία κατά της αντιγραφής και διανομής, όμως το ίδιο υποτίθεται και για το Zinio.

Για το τέλος κάτι που θα ήθελα να δω και στο Zinio: την δυνατότητα online ανάγνωσης των περιοδικών που ο χρήστης έχει αγοράσει. Φυσικά η ταυτόχρονη σύνδεση με τα ίδια στοιχεία πρόσβασης δεν θα πρέπει να επιτρέπεται.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αξιόλογη προσπάθεια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι (εκτός φυσικά από την άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων) η συμφωνία και με άλλες εκδοτικές εταιρείες για την ψηφιακή διάθεση των τίτλων τους μέσω του e-na.com.

Links:
  1. e-na.com
  2. Zinio.com

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreeκ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το e-na μετά 2 χρόνια, και ακόμα δεν το έσπασε κανείς. Καλό!!!

Ανώνυμος είπε...

Το σπάσανε, παίζει viewer που ανοίγει τα πάντα, το έχω.

Έγραφε ένα κλειδί στο registry που κωδικοποιούσε σε σχέση με το date/time του kernel32.dll.

Οι σχετικοί patc-ώσανε ανάλογα και το πασπαρτού είναι έτοιμο.

Οι ψαγμένοι θα το βρούνε εύκολα.