Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Οι συντάκτες του New Scientist ανακατασκευάζουν "robot" αρχαίου Έλληνα μηχανικού!

"Όταν ο Leonardo ήταν στο Μιλάνο, ο βασιλίας της Γαλλίας τον επισκέφθηκε και του ζήτησε να δημιουργήσει κάτι αξιοπερίεργο. Και ο Λεονάρντο δημιούργησε ένα λιοντάρι το στήθος του οποίου άνοιγε έπειτα από λίγα βήματα και αποκαλυπτόταν ότι ήταν γεμάτο άνθη".

"Καλλιτέχνες της Αναγέννησης", Giorgio Vasari (βιογράφος του Leonardo Da Vinci)

Το παραπάνω απόσπασμα για το προγραμματιζόμενο μηχανικό λιοντάρι του Leonardo έκανε τον Noel Sharkey, καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Sheffield, να αναζητήσει την πηγή της έμπνευσης του. Την μέθοδο και τα ευρήματα της έρευνας του ο Sharkey το δημοσίευσε σε άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού New Scientist.

(*προγραμματιζόμενο θεωρείται κάθε μηχάνημα το οποίο μπορεί να δεχθεί προς εκτέλεση ένα νέο σύνολο εντολών χωρίς να χρειαστεί να κατασκευαστεί από την αρχή).

Ύστερα από το Βυζάντιο, τους Άραβες και τους Ρωμαίους ο Sharkey κατέληξε στην Αλεξάνδρεια του 1ου αιώνα μ.Χ. και τον σπουδαίο Έλληνα μηχανικό Ήρωνα. Η σημαντικότερη ίσως συμβολή του Ήρωνα στην επιστήμη είναι το έργο του «Πνευματικά», που αφορά στις εφαρμογές της ενέργειας του ατμού.

Σε ένα άλλο έργο του Ήρωνα, την "Αυτοματοποιητική" (όπου περιγράφονται αυτόματα μηχανικά συστήματα τα οποία μπορούν να εκτελέσουν προγραμματισμένες κινήσεις) ο Sharkey ανακάλυψε τελικά ένα προγραμματιζόμενο "robot", το οποίο προηγείται του αντιστοίχου του Leonardo κατά 1500 έτη και αποτέλεσε την έμπνευση του (Ο Leonardo με βεβαιότητα είχε μελετήσει τα έργα του Ήρωνα).


Πρόκειται για ένα από τα κινούμενα θέατρα του Ήρωνα. Η κατασκευή βασιζόταν σε τρεις ρόδες και έφερε 6 ομοιώματα-αυτόματες κατασκευές (τον Θεό Διόνυσο πλαισιομένο από γυναίκες που συμμετείχαν στην λατρεία του). Η κατασκευή κινούνταν, σταματούσε στην σκηνή, ακολουθούσε μία σύντομη παράσταση και στην συνέχεια αποχωρούσε από την σκηνή. Η ενέργεια για τις κινήσεις της κατασκευής προερχόταν από αντίβαρα.

Σύμφωνα με τον Noel Sharkey το σύστημα ελέγχου της κατασκευής είναι μοναδικό και είναι φανερή η σύνδεση με τις προγραμματιστικές γλώσσες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα πιό σύγχρονα ανθρωποειδή robots όπως το πασίγνωστο Asimo της Honda.

Στο video μπορείτε να δείτε μία απόπειρα των συντακτών του περιοδικού να ανακατασκευάσουν την κατασκευή του Ήρωνα. Το τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται ιδιαίτερα επιτυχές. Ωστόσο και μόνη η αναφορά ενός έγκυρου επιστημονικού περιοδικού σε έναν αρχαίο Έλληνα επιστήμονα έχει την αξία της και μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα, ώστε να μάθετε περισσότερα για την αρχαία Ελληνική επιστήμη.

Links:
  1. Ολόκληρο το άρθρο του Noel Sharkey (θα βρείτε πολλές ακόμα πληροφορίες)
  2. Το blog των συντακτών του περιοδικού New Scientist
  3. Ήρων ο Αλεξανδρευς (Wikipedia)
  4. Μία ακόμα πηγή που χρησιμοποίησα (δύο μικρές προτάσεις της δημοσίευσης είναι αυτούσιες αντιγραφές από εδώ)

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek

1 σχόλιο:

..::Raptor7::.. είπε...

simera molis .. piga sto katakolo ileias se mia ekthesh me perisotera apo 100 ekthemata apo thn texnologia twn arxaiwn ellinwn !
kai o kathigitis pou ta eixa ftiaxei ayta eixai kai ta 2 robot tou hrwna
se plhrh leitourgeia kai me plhrh epitixia !

isws na htan kai h kalhterh ekthesh pou exw paei pote ayth tou da vinci erxete makran 2rh ..