Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Επιλογές δωρεάν online αποθήκευσης των δεδομένων σας - μέρος 2ο

(μπορείτε να διαβάσετε το 1o μέρος του άρθρου εδώ)

Έπειτα από την χθεσινή εκτενή εισαγωγή συνεχίζουμε με την παρουσίαση των υπηρεσιών one-click filehosting και παροχής online σκληρού δίσκου.

Υπηρεσίες one-click filehosting

Οι υπηρεσίες one-click filehosting διακρίνονται για την ιδιαίτερη απλότητα στην χρήση τους. Από την αρχική τους σελίδα επιλέγετε το προς αποθήκευση αρχείο και με ένα click τα ανεβάζετε στον server (εξ' ου και το όνομα one-click).

Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά του αρχείου σας η υπηρεσία θα σας δώσει δύο διευθύνσεις (links). Την 1η θα την χρησιμοποιείτε όσες φορές χρειάζεστε να κατεβάσετε το αρχείο (ανακοινώστε την διεύθυνση και σε όσους ακόμα επιθυμείτε να κατεβάσουν το ίδιο αρχείο). Την 2η θα την χρησιμοποιήσετε μόνο όταν θα θέλετε να διαγράψετε το αρχείο σας από τον server.

Όπως καταλαβαίνετε, αν χάσετε την 1η διεύθυνση δεν θα μπορείτε να βρείτε το αρχείο σας. Για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο πολλές υπηρεσίες του είδους προσφέρουν κάποια βασικά εργαλία οργάνωσης. Συνήθως με δωρεάν εγγραφή αποκτάτε το δικό σας folder όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όσα αρχεία έχετε ανεβάσει.

Στους δωρεάν χρήστες τους οι περισσότερες υπηρεσίες one-click filehosting επιβάλλουν τους παρακάτω περιορισμούς (ή μέρος αυτών):
  1. Η φιλοξενία των αρχείων προσφέρεται δωρεάν είτε για ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών (από μία εβδομάδα ως λίγους μήνες) είτε μέχρι αυτά να περάσουν σε καθεστώς "αδράνειας", δηλαδή να μην τα έχει κατεβάσει κάποιος χρήστης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  2. Δεν επιτρέπεται είτε η ταυτόχρονη λήψη (download) πολλών αρχείων είτε η λήψη αρχείων πέρα από κάποιον όγκο δεδομένων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Συνήθως μπορείτε να κατεβάζετε ταυτόχρονα μόνο ένα αρχείο και αφού αυτό κατέβει θα πρέπει να περιμένεττε από λίγα λεπτά ως και μία περίπου ώρα για μπορέσετε να κατεβάσετε το επόμενο.
Αν γίνετε premium χρήστης (με την καταβολή μίας μικρής συνδρομής) κάθε περιορισμός παύει. Τα αρχεία σας φιλοξενούνται για πάντα (*μέχρι να σταματήσετε να πληρώνετε) ενώ μπορείτε να κατεβάζετε όσα αρχεία όσο συχνά επιθυμείτε.

Προτάσεις
  1. Η 1η υπηρεσία one-click filehosting που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε είναι η DivShare. Αν εγγραφείτε (δωρεάν) θα μπορείτε να ανεβάζετε αρχεία με μέγεθος ως 200ΜΒ, τα οποία φιλοξενούνται δωρεάν για πάντα ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί και στο download. Μάλιστα, αν είστε ιδιοκτήτης σελίδας ή blog και ανεβάσετε κάποια φωτογραφία ή video η DivShare σας δίνει τον κώδικα για να ενσωματώσετε (εembed) το video/ την φωτογραφία στην σελίδα σας.

  2. Αν το μέγεθος κάποιων αρχείων σας υπερβαίνει τα 200ΜΒ (πρόκειται κυρίως για αρχεία video) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά την GigaSize. Εγγράφεστε δωρεάν και μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία με μέγεθος μέχρι 1.5GB. Η υπηρεσία φιλοξενεί τα αρχεία σας δωρεάν μέχρι να συμπληρωθούν 90 συνεχείς ημέρες "αδράνειας" (=κανένα dοwnload).

    Ως δωρεάν χρήστες μπορείτε να κατεβάσετε περίπου 300-350ΜΒ δεδομένων κάθε 8-10 ώρες. Για να κατεβάσετε το επόμενο αρχείο θα πρέπει να περιμένετε άλλες 8-10 ώρες (σημειώστε πάντως ότι αν το αρχείο που κατεβάζετε είναι μεγαλύτερο η GigaSize δεν θα σας διακόψει το download. Την αναμονή όμως για την λήψη του επόμενου αρχείου δεν θα την αποφύγετε).

Ο online σκληρός σας δίσκος

Οι υπηρεσίες της κατηγορίας αυτής σας προσφέρουν δωρεάν αποθηκευτικό χώρο συγκεκριμένου μεγέθους. Μαζί με κάποια συνοδευτική εφαρμογή που θα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τον χώρο αυτό σαν να είναι ένας ακόμα σκληρός δίσκος. Για παράδειγμα έχετε την δυνατότητα να μεταφέρετε αρχεία από και προς τον online δίσκο σας με drag-n-drop, με cut/copy - paste κλπ).

Και καθώς πρόκειται για υπηρεσίες διαδικτιακές μπορείτε να διαχειρίζεστε τα αρχεία του online δίσκου σας και μέσω κάποιου browser (από οποιονδήποτε Η/Υ).

Προτάσεις

Η xDrive (ανήκει στην Aol) γενναιόδωρα σας προσφέρει 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου. Δοκιμάστε και την Mozy. Ο δωρεάν προσφερόμενος χώρος είναι 2GΒ αλλά η υπηρεσία είναι πιό αξιόπιστη από το xDrive. Και αν ποτέ χρειαστείτε περισσότερα από 5GB είναι και κατά πολύ οικονομικότερη.

Επίλογος

Ελπίζουμε ότι περιγράψαμε επαρκώς τα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να επιλέξετε τον τύπο υπηρεσίας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας αναγκες. Σημειώστε ότι τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που σας προτείναμε τις χρησιμοποιούμε αρκετό καιρό, δεν προέκυψαν από μία τυχαία αναζήτηση στην Google - αυτό ισχύει για κάθε άρθρο του TechInGreek.

Αν τώρα χρησιμοποιείτε κάποια ξεχωριστή υπηρεσία που μας διέφυγε μοιραστείτε το μυστικό σας μαζί μας αφήνοντας το σχόλιο σας.

Ξανά μαζί με νέα δημοσίευση την Κυριακή 29/07.

Links: Το πρόγραμμα δημοσιεύσεων του καλοκαιριού

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek

Δεν υπάρχουν σχόλια: