Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

OpenDNS - Το Surfing έγινε ασφαλέστερο, εξυπνότερο, ταχύτερο

Domain Name System

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει κάθε φορά που εσείς εισάγετε μία διεύθυνση στον browser σας (π.χ. www.in.gr);

Οι διευθύνσεις σε αυτή την μορφή δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε για τον Η/Υ σας. Οι υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους αποκλειστικά μέσω αριθμητικών διευθύνσεων ή σωστότερα διευθύνσεων IP (στο παράδειγμα μας, το www.in.gr αντιστοιχεί στην διεύθυνση IP 194.63.247.208).

Η "μετάφραση" της διεύθυνσης που εισάγετε εσείς σε μορφή κατανοητή για τον υπολογιστή σας είναι εφικτή χάρη στο Σύστημα Ονομάτων Περιοχής ((Domain Name System, DNS - δείτε στα Links για περισσότερες πληροφορίες). Την "μετάφραση" (ονομάζεται name resolution) εκτελούν συνήθως οι DNS servers του παρόχου υπηρεσιών internet (ISP) που χρησιμοποιείτε.

Ωστόσο δεν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε τους DNS servers του ISP σας. Μία λύση με πολλά πλεονεκτήματα για εσάς είναι η χρήση των (δωρεάν) DNS servers του OpenDNS.com.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το OpenDNS

Χρησιμοποιώντας τους DNS servers του OpenDNS.com κερδίζετε αυτόματα σε ασφάλεια και ταχύτητα:

Ασφάλεια
  1. Το OpenDNS εμποδίζει την πρόσβαση σε σελίδες phising (=σελίδες που δείχνουν πανομοιότυπες με τις αυθεντικές και σκοπό έχουν να σας παραπλανήσουν για να καταχωρήσετε ευαίσθητα δεδομένα σας, όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας κλπ).
  2. Έχετε μικρά παιδιά; Μπορείτε να εμποδίσετε την πρόσβαση σε σελίδες ερωτικού περιεχομένου, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη συγκεκριμένη διεύθυνση επιθυμείτε.

Ταχύτητα
  1. Οι DNS servers του OpenDNS είναι πολύ γρηγορότεροι από αυτούς του ISP σας. Έτσι η πλοήγηση σας στο διαδίκτυο, η αποστολή/ λήψη των e-mail σας και η χρήση άλλων online υπηρεσιών είναι ταχύτερη.
  2. Επιπλέον, το OpenDNS διατηρεί DNS Servers σε πολλές πόλεις με αποτέλεσμα την καλύτερη κατανομή και ταχύτερη διαχείριση των requests από ολόκληρο τον κόσμο προς τους servers του.
  3. Τα πιό συχνά λάθη διορθώνονται αυτόματα. Αν για παράδειγμα πληκτρολογήσετε www.google.ocm, η διεύθυνση θα διορθωθεί σε www.google.com.
  4. Μπορείτε να ορίσετε κάποιες λέξεις ως shortcuts για τις αγαπημένες σας σελίδες. Π.χ μπορείτε να ορίσετε η λέξη techingreek να οδηγεί στο www.techingreek.blogspot.com. Τα shortcuts μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα για να κάνετε μία κλήση μέσω του Skype.

Και ποιες είναι οι απαιτούμενες ρυθμίσεις;

Καταρχήν θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν δωρεάν λογαριασμό στο OpenDNS.com. Στην συνέχεια, στις ρυθμίσεις δικτύου του λειτουργικού σας ή στις ρυθμίσεις του router σας θα πρέπει να εισάγετε τις διευθύνσεις για τους DNS servers του OpenDNS (αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στα Links - είναι εύκολο).

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω μένει να εισάγετε τις επιλογές σας (shortcuts, παρεμπόδιση πρόσβασης σε σελίδες για ενηλίκους κλπ). Όλες τις επιλογές σας τις εισάγετε από μία σελίδα του browser σας, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή σας.

Για παρατηρήσεις ή για οποιαδήποτε ερωτήση αφήστε τα σχόλια σας.

Links:
  1. OpenDNS.com
  2. Αναλυτικές οδηγίες (με εικόνες) για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις
  3. Μάθετε περισσότερα για το Domain Name System

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.

Copyright © 2007 TechInGreek

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου! Θα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις!

jtsoukaris είπε...

Η δοκιμή θα σε πείσει (χρησιμοποιώ την υπηρεσία πολύ καιρό και ξέρω τι σου λέω).