Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Επιλογές δωρεάν online αποθήκευσης των δεδομένων σας - μέρος 1ο

Μία εφαρμογή που σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή η αστοχία ενός υλικού απειλούν ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση στα δεδομένα σας ή/και την ακεραιότητα τους. Η μόνη συνολικά αποτελεσματική λυση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να έχετε προνοήσει διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας τουλάχιστον των πιό σημαντικών αρχείων σας.

Οι λύσεις για την λήψη αντιγράφων ασφαλείας ποικίλουν ανάλογα με το μέσο αποθήκευσης που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε (CD/ DVD, διαφορετικό partition στον σκληρό σας δίσκο, άλλος εσωτερικός ή εξωτερικός σκληρός δίσκος, USB Memory Sticks κλπ). Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές για να αποθηκεύσετε αντίγραφα των δεδομένων σας online.

Οι υπηρεσίες online αποθήκευσης δεδομένων είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
  1. τις υπηρεσίες one-click filehosting και

  2. τις υπηρεσίες που σας παρέχουν συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο για να τον χρησιμοποιήσετε σαν τον online σκληρό δίσκο σας.

Πριν σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία υπηρεσιών (μαζί με κάποιες προτάσεις μας) θα αναφερθούμε στο γιατί (=πλεονεκτήματα) να θέλετε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας online, καθώς και στο τι πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε οποιαδήποτε τέτοια υπηρεσία, ανεξαρτήτως κατηγορίας:

Πλεονεκτήματα
  1. Έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από οποιονδήποτε Η/Υ συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

  2. οι υπηρεσίες online αποθήκευσης δεδομένων είτε προσφέρονται απολύτως δωρεάν ή προσφέρουν δωρεάν κάποια από τα "πακέτα" υπηρεσιών τους.

  3. την ευθύνη διαθεσιμότητας, συντήρησης, και ομαλής λειτουργίας του server (την ευθύνη δηλαδή για την ασφάλεια των αποθηκευμένων δεδομένων σας) φέρει η υπηρεσία που επιλέξατε, όχι εσείς.
Τι να προσέξετε

  1. Λειτουργήστε προληπτικά. Αναζητήστε reviews της υπηρεσίας που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε στην Google. Αν στις πρώτες ημέρες χρήσης διαπιστώσετε προβλήματα διαθεσιμότητας ή ακόμα χειρότερα προβλήματα απώλειας αρχείων σταματήστε να την χρησιμοποιείτε.

  2. Δοκιμάστε την ταχύτητα λήψης των αρχείων. Πολλές υπηρεσίες είτε λόγω πολιτικής απέναντι στους δωρεάν χρήστες είτε εξαιτίας αδυναμίας εξυπηρέτησης των πολλών χρηστών τους προσφέρουν χαμηλές ταχύτητες λήψης (download). Δεν θα νιώσετε ιδιαίτερα χαρούμενοι αν το διαπιστώσετε την φορά που θα χρειαστείτε επειγόντως κάποιο από τα αποθηκευμένα αρχεία σας.


  3. Απαιτείται υπομονή. Στις ADSL συνδέσεις η ταχύτητα του upload (δηλαδή η ταχύτητα με την οποία θα ανεβάζετε εσείς τα αρχεία σας στον server) είναι πολύ μικρότερη από την ταχύτητα του download (πόσο γρήγορα κατεβάζετε εσείς κάποιο αρχείο από τον server).

    Αν οι ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες upload που προσφέρουν οι ADSL συνδέσεις του ΟΤΕ δεν σας αρκούν μπορείτε να μεταβείτε στο δίκτυο κάποιου εναλλακτικού παρόχου (shared ή full llu, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην περιοχή σας).

  4. Προστατεύετε πάντοτε τα αρχεία που "ανεβάζετε" με ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας (password). Αναλογιστείτε ότι τα αρχεία σας αποθηκεύονται σε κάποιον server, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο. Φυσικά δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε ποια άτομα έχουν πρόσβαση σε αυτό τον server και με τι σκοπό. Για να μην σας τρομάζουμε, πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις αλλά better to be safe than sorry.

    Ο πιό εύκολος τρόπος για να προστατέψετε τα αρχεία σας με κωδικό ασφαλείας είναι να τα συμπιέσετε με κάποιο πρόγραμμα σαν το WinZip ή το 7-Zip. Όλα τα προγράμματα συμπίεσης δίνουν την δυνατότητα προστασίας των συμπιεσμένων αρχείων με κωδικό ασφαλείας.

  5. Ψάξτε πριν αγοράσετε. Ο τεράστιος ανταγωνισμός που υφίσταται ανάμεσα σε αυτές τις υπηρεσίες σας επιτρέπει να λαμβάνετε περισσότερα δωρεάν. Πριν βάλετε το χέρι στην τσέπη ψάξτε αν υπάρχει κάποια δωρεάν εναλακτική επιλογή.

To 2o μέρος του άρθρου θα δημοσιευθεί αύριο.

Links: Το πρόγραμμα δημοσιεύσεων του καλοκαιριού

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.


Copyright © 2007 TechInGreek

Δεν υπάρχουν σχόλια: