Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Phishing Quiz - μπορείτε να εντοπίσετε το αυθεντικό site;

Όχι δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για test ασφαλείας. Μία πρώτη νύξη για το phishing είχαμε κάνει στο άρθρο μας για το OpenDNS.

Οι επιθέσεις τύπου phishing ξεκινούν σχεδόν πάντα με ένα ψεύτικο e-mail. Το e-mail υποτίθεται ότι προέρχεται από την τράπεζα σας ή κάποια γνωστή εταιρεία (π.χ. Αmazon ή Paypal).

Mε κάποια πρόφαση σκοπό έχει να σας πείσει να επισκεφθείτε μία επίσης ψεύτικη σελίδα (σχεδόν πανομοιότυπη με την αυθεντική) και να καταχωρήσετε ευαίσθητα προσωπικά σας στοιχεία (όπως τα στοιχεία του λογαριασμού σας στην σελίδα της τράπεζας/ εταιρείας, τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας κλπ).

Όμως όσα στοιχεία καταχωρήσετε θα καταλήξουν στα χέρια επιτηδείων.

Πόσο μοιάζουν τα ψεύτικα sites με τα αντίστοιχα αυθεντικά έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε στο phishing quiz της McAffee. Θα σας παρουσιαστούν 8 ζεύγη σελίδων και θα σας γίνουν 2 σχετικές ερωτήσεις.

Σε κάθε ζεύγος εσείς καλείστε να επιλέξετε την αυθεντική σελίδα (για να εντοπίσετε ευκολότερα τις διαφορές κάντε click στις φωτογραφίες των σελίδων, ώστε να τις προβάλλετε σε πλήρες μέγεθος με όλες τους τις λεπτομέρειες).

Όταν ολοκληρώσετε το quiz η McAffee θα σας παρουσιάσει τις σωστές απαντήσεις μαζί με σχετικές συμβουλές ασφαλείας. Η δική μου επίδοση ήταν 8 (με άριστα το 10). Αφήστε αν θέλετε σχόλιο και με την δική σας επίδοση (και να λάβετε υπόψιν σας ότι τώρα έχετε προειδοποιηθεί. Αν ήσασταν ανύποπτοι η επίδοση σας πιθανότατα θα ήταν χειρότερη).

Τέλος, η McAffee ανέπτυξε το quiz στα πλαίσια προώθησης του ήδη επιτυχημένου McAffee Site Advisor. To McAffee Site Advisor εγκαθίσταται σαν toolbar στον Internet Explorer και τον Firefox και σας δείχνει αν η σελίδα που επισκεφθήκατε είναι ασφαλής (πράσινο εικονίδιο) ή όχι (κίτρινο ή κόκκινο εικονίδιο).

Επιπλέον, σε κάθε αναζήτηση σας στην Google, Yahoo ή MSN εμφανίζονται δίπλα από κάθε αποτέλεσμα αντίστοιχα εικονίδια, ώστε να γνωρίζετε πόσο ασφαλές είναι κάποιο site πριν καν το επισκεφθείτε. Ένα μικρό, χρήσιμο και δωρεάν πρόγραμμα, ειδικά για όσους είστε αρχάριοι γύρω από την ασφαλή χρήση των Η/Υ σας.

Links:
  1. Phishing Quiz by McAffee
  2. McAffee Site Advisor

Νομική Σημείωση: τα περιεχόμενα της παρούσης ιστοσελίδας προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχετε δικαίωμα να αναδημοσιεύσετε όποια δημοσίευση επιθυμείτε, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρετε την πηγή σας.


Copyright © 2007 TechInGreek

Δεν υπάρχουν σχόλια: